miercuri, 8 octombrie 2014

In memoriam Tata - Ganditorul lui Rodin


     Citeam acum cateva zile, nu imi mai aduc aminte unde, ca sculptura da forma lumii si conceptului nostru de frumusete, lasand in urma ei siluete eterne si creand altele noi si surprinzatoare. Asa mi-am adus aminte ca am achizitionat in urma cu ceva timp un ghid perfect pentru studentii la arte plastice si iubitorii sculpturii care ii da ocazia cititorului sa redescopere mostenirea artistica a lumii occidentale, biografii ale marilor artisti si comentarii ale capodoperelor acestora.
     Si pentru ca o amintire nu vine niciodata singura, rasfoind acest album am dat peste "Ganditorul" lui Auguste Rodin si mi-am amintit de tatal meu. El a fost cel care a studiat indeaproape opera lui Rodin, fiind un mare admirator al genialelor creatii ale acestui celebru pictor si sculptor francez. Cand eram mica, atat eu cat si prietenii de familie ai parintilor mei, il vedeam de sute de ori pe tata in acea pozitie incat, mai in gluma mai in serios, lumea a inceput sa-l strige “ganditorul”. Isi dorea tare mult sa vada atat originalul cat si cateva din cele peste 20 reproduceri la scara naturala sau la scara redusa, toate sculpturi din seria originala "Ganditorul" inclusiv statuia sculptata in marmura si bronz ce se afla in prezent in Muzeul Rodin din Paris. Si isi mai dorea si o statueta de bronz pe care sa o priveasca zilnic din fotoliul sculptat in stil baroc.
     Realizate initial pentru a face parte dintr-un proiect monumental al maestrului Auguste Rodin, intitulat "Portile Iadului", inspirat din opera poetului si filosofului italian Dante, sculpturile din seria "Ganditorul" au primit o noua semnificatie in timpul crizei politice din Franta din 1906, devenind un simbol al doctrinei socialiste. Sculptura a fost denumita initial "Poetul" si gandita pentru a reprezenta o figura emblematica a intelectului si a poeziei.
     Considerata o capodopera de la sfarsitul secolului XIX, "Ganditorul" este cea mai cunoscuta lucrare a sculptorului francez si una dintre cele mai cunoscute sculpturi din lume. Ea prezinta silueta unui barbat gol, stand pe o piatra, privind in jos, cu cotul drept sprijinit pe genunchiul stang si tinandu-si barbia in palma dreapta. Sculptura infatiseaza un barbat ce mediteaza adanc, preocupat si macinat de zbuciumuri interioare puternice. Barbatul nud, aflat intr-o clasica pozitie de dezbatere cu propria constiinta, trebuie privit cu mare atentie si nu tratat superficial, asa cum se intampla atunci cand se cauta simboluri ale intelectualitatii. 
     Insusi artistul atragea atentia ca "Ganditorul" mediteaza cu fiecare fibra a trupului sau. "Chiar inclestarea degetelor de la picioare, spunea Rodin, sugereaza ca intreaga fiinta a barbatului traieste o concentrare maximala”. 


 


     In memoria tatalui meu si la dorinta fiului meu, care iubeste la fel de mult sculptura ca si bunicul sau, am cautat o statueta din bronz - o replica reusita a sculpturii originale a lui Auguste Rodin. Asa am dat peste statueta Ganditorul by Rodin, o statueta din rasina, placata in bronz folosindu-se tehnica "Lost Wax", finisata manual, cu o inaltime de 25 cm. Cred ca s-ar bucura tare mult daca ar vedea, de acolo de sus, ca visul lui s-a transmis peste ani, dragostea pentru arta a ramas vie in familie si cineva isi doreste cu ardoare sa-l simta inca aproape printr-un simbol pe care l-a indragit atat de mult si cu care aproape ca s-a contopit.  
     Acum statueta reprezinta un cadou minunat pentru un urmas de nadejde al tatalui meu - un iubitor de arta care nu-si poate permite sa achizitioneze una dintre sculpturile din seria "Ganditorul", realizata de maestrul francez Auguste Rodin, asa cum a fost cea vanduta pentru suma de 4,2 milioane de dolari la o licitatie organizata la Paris.

     Voi aveti o statueta de bronz acasa?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu