luni, 7 iulie 2014

Lebada de vara - Mute swan


     Simbolul elegantei, al nobletei si al curajului, Lebada de vara sau Lebada cucuiata, sau Lebada muta (Cygnus olor), Mute swan este printre cele mai cunoscute dintre suratele ei si poate fi vazuta in lacurile din parcuri, in gradinile zoologice sau la colectionarii de pasari, traind astfel in regim de captivitate.
     Face parte din aceeasi familie, cu ratele si gastele - Anatidae. Pasare gratioasa, cu o fascinanta eleganta, cu gatul lung, corpul greoi, cu o talie foarte mare (lungime 125–160 cm, masa 6,6–15,0 kg), este foarte raspandita in mlastini, balti, lacuri cu vegetatie bogata (stuf, papura etc.). Lebada este printre cele mai mari pasari de apa care zboara.
     Lebada de vara (Mute swan) se recunoaste dupa penajul alb, coada lunga si ascutita la varf, gatul unduit in “S” cand lebada inoata, ciocul portocaliu-roscat cu un cucui negru pe frunte la baza ciocului - de aici denumirea de Lebada cucuiata, picioarele negre si obiceiul de a-si arcui aripile deasupra spinarii (mai ales masculul).
     Nu canta, drept care se mai numeste si “Lebada muta”, insa in zbor aripile produc un vajait muzical care se aude de departe.
     Se hraneste cu plante, alge, iarba, radacini, seminte de ierburi, dar, uneori, mananca si vietuitoare acvatice mici - viermi, insecte, moluste, uneori si pesti mici si deseori... paine… vezi in filmulet cat de mult ii place.
     Majoritatea pasarilor nu au dinti, dar lebada are ciocul zimtat, cu mici coltisori ascutiti, cu ajutorul carora prinde hrana - de aici si zgomotul gen plescait din filmulet.
     Este considerata un simbol al dragostei si fidelitatii, deoarece traieste in acelasi cuplu pentru totdeauna.
     Sunt tari europene care au decretat Lebada de vara ca pasare protejata (ex. Franta sau Romania), o specie ocrotita de lege datorita frumusetii si raritatii sale!
     Lebada canta doar o singura data in viata, atunci cand moare.
     Feng Shui - lebada  reprezinta un remediu traditional chinezesc, folosit de secole ca cel mai puternic simbol al dragostei.


Mihai Eminescu - Lebada

Cand printre valuri ce salta
Pe balta
In ritmu usor
Lebada alba cu-aripile-n vanturi
In canturi
Se leagana-n dor;
Aripele-i albe in apa cea calda
Le scalda,
Din ele batand,
S-apoi pe luciu, pe unda d-oglinde
Le-ntinde:
O barca de vant.

     Iata si filmuletul





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu