duminică, 26 februarie 2017

Daca traia, ar fi avut 215 ani - Victor Hugo




     Victor Hugo s-a nascut pe 26 februarie 1802 in Besançon, Franta. Si strabunica mea din partea tatalui era din acest oras, atat de aproape de Elvetia.

     Cunoscut la nivel mondial in special datorita romanelor Mizerabilii (1862) si Notre-Dame de Paris (1831), a capodoperei dramatice Ruy Blas (1837) dar si datorita capodoperei poeziei franceze, Legenda secolelor, in doua volume (1859 - 1883), Victor Hugo a fost poet, dramaturg, romancier, politician si pictor francez. 


     S-a implicat cu toata fiinta in tot ce a facut in cursul vietii, fiind venerat ca o figura impunatoare in literatura, dar si datorita implicarii in politica si contributiei sale ca Senator al Parisului si membru al Academiei Franceze.
     Este considerat unul dintre cei mai mari si mai cunoscuti scriitori francezi, lider de necontestat al romantismului francez, o personalitate culturala de anvergura universala. Marele scriitor a reusit sa surprinda in creatiile sale natura umana in toata complexitatea ei. Operele sale constituie adevarate pietre de hotar pentru spiritualitatea umana.

     “Umană prin detaliu şi semnificaţie, inumană prin proporţii”, după cum aprecia Albert Thibaudet, opera lui Hugo copleşeşte prin titanismul fabulos al imaginaţiei şi prin îndrăzneala novatoare a limbajului poetic, fiind considerată „cel mai mare fenomen” al literaturii franceze.”



     Victor Hugo, titanul literaturii franceze si mondiale, a murit la 22 mai 1885. La funeraliile sale au luat parte mai mult de doua milioane de oameni care l-au admirat si au vrut sa-l insoteasca pe ultimul drum.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu