marți, 2 decembrie 2014

Cum asiguram umiditatea potrivita acasa


     V-ati pus vreodata intrebarea care este gradul de umiditate din casa in care locuiti si care sunt consecintele unui aer cu umiditate prea mare sau prea mica? Aerul pe care il inspiram zilnic ne poate face mai sanatosi sau poate aduce cu el diferite boli si afectiuni pe termen lung.

     Umiditatea recomandata in camera este de 30-60%, dar o umiditate confortabila si mai propice sanatatii este intre 40-60%. Valorile mai scazute, sub limita normala, indica un aer tot mai uscat, in timp ce valorile crescute indica un surplus de apa in aer. In timpul verii umiditatea din aer creste peste valorile normale, ajungand si la 80% (cum se intampla vara in Bucuresti). Poate ati auzit si voi la televizor ca indicele de confort termic depaseste 80 de unitati… eu simt acest disconfort in fiecare vara, pe pielea mea... Tocmai de aceea este necesar sa luam masuri folosind dezumidificatoare pentru eliminarea surplusului de apa din aerul pe care il respiram, mai ales daca avem copii.


     Care sunt semnele care ne avertizeaza ca umiditatea in casa este peste limitele normale?
     - Hainele din dulap sunt umede.
     - Alimentele din debara se umezesc si se strica mult mai repede decat ar trebui.
     - Pe tavan sau prin colturile din spatele mobilei au aparut pete de igrasie sau mucegai.
     - Aburii din bucatarie rezultati in urma gatitului se transforma in picaturi care se scurg pe pereti.
     - Uneltele si sculele metalice din beciuri sau garaje ruginesc in timp datorita umezelii.
     - In casa persista un miros greu de mucegai.
     - Prosoapele din baie nu se usuca intre doua utilizari, necesitand inlocuirea lor cat mai des.
     - Aparitia moliilor, puricilor, gandacilor sau cariilor de lemn.

     Dezumidificatoarele casnice, profesionale, pentru piscine sau industriale pot rezolva problemele de umiditate excesiva. Pentru propria locuinta exista dezumidificatoare casnice destinate in special spatiilor mici cum ar fi debarale sau dressinguri. Pentru bai, piscine sau camere mai mari se recomanda echipamente mai puternice.

     Umiditatea mare este foarte nociva, ea poate provoca probleme de respiratie si probleme de adaptare la temperaturi mari. O valoare ridicata a umiditatii din propria locuinta poate genera conditii favorabile inmultirii alergenilor. Pentru persoanele sensibile, cu probleme pulmonare, umiditatea mare poate produce acumularea de apa la plamani. Si asta nu este tot, din pacate. Umiditatea excesiva poate duce la aparitia igrasiei in apropierea unui perete neizolat sau neincalzit unde umiditatea relativa tinde sa creasca pana la 100% favorizand aparitia condensului.

     Dezumidificatoarele casnice pot scoate pana la 30 litri/zi de vapori de apa din aer astfel ca mirosul din casa devine proaspat si curat, fara alergeni si acarieni, iar aparitia mucegaiului ramane doar o amintire. Cu ajutorul filtrului de particule integrat se reduce reduce si cantitatea de praf din aerul respirat. Dezumidificatoarele salveaza echipamentele electronice de la corodarea circuitelor prelungindu-le durata de viata si mentin in mod automat nivelul umiditatii in parametri normali furnizand un mediu sanatos pentru intreaga familie. Femeile, mamele, vor fi foarte incantate sa descopere cat de usor este sa aduca sanatatea in gospodaria proprie si sa-i fereasca pe cei dragi de boli.


     La polul opus exista posibilitatea ca umiditatea aerului sa scada sub limitele normale si atunci apare deshidratarea, uscarea mucoaselor si a pielii, uscarea ochilor, a gatului. Mai ales in sezonul rece, umiditatea scazuta a aerului favorizeaza aparitia infectiilor respiratorii. Caloriferele, desi sunt surse foarte importante de caldura fara de care iarna ar fi un cosmar, au si o parte negativa - usuca excesiv aerul iar valoarea umiditatii scade sub limitele normale. Poate ati vazut vreodata la parinti sau bunici cum puneau vase cu apa pe calorifer pentru ca aerul era prea uscat. Este o metoda pentru umidificarea aerului, dar este locala, doar in jurul caloriferelor, pentru ca restul camerei nu va beneficia de aportul de vapori de apa.

     O crestere semnificativa a umiditatii aerului se poate realiza folosind umidificatoare electrice. Ele sunt utile atat pentru casa sau birou cat si in muzee, librarii, spatii comerciale si multe alte locuri in care umiditatea normala este necesara in cadrul proceselor industriale.


     Daca ati rezolvat problema umiditatii din aer asta nu inseamna ca cei care sufera de alergii sau astm vor fi in deplina siguranta. Praful, polenul, parul de animale, sporii de mucegai, si praful acarian pot provoaca alergii la persoanele sensibile si alaturi de particulele din fumul de tigara pot prezenta un risc pentru sanatate. Cum pot fi distrusi virusii si bacteriile? Cum putem beneficia de un aer cat mai curat si nepoluat in casa? Purificatoarele de aer sunt acele dispozitive care ne fac somnul linistit, purifica aerul prin inlaturarea mirosurilor neplacute si distrug un numar tot mai mare de bacterii si virusi.



     Sanatatea se castiga greu si se intretine cu multa atentie, cateodata cu putin (sau mai mult) efort, dar este indispensabila unei vieti armonioase. Dispozitivele care controleaza puritatea si gradul de umiditate al aerului sunt foarte eficiente daca vrem sa asiguram o viata sanatoasa copiilor si familiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu