joi, 4 septembrie 2014

Cum alegem uleiul potrivit


     V-ati intrebat adesea:
     - Care este uleiul potrivit pentru salate si care este cel mai potrivit pentru gatit?
     - Uleiul care este mai scump este neaparat mai bun?
     - Sunt sanatoase uleiurile presate la rece?
     - Cand tinem dieta, trebuie sa excludem total grasimile din alimentatie?

     Da, si eu m-am intrebat. Tot cautand, am aflat unele raspunsuri pe care vreau sa vi le impartasesc.
     Un organism sanatos este cel ale carui celule isi pastreaza integral functiile. Fiecare membrana celulara este alcatuita din grasimi, aici aflandu-se creierul celulei care detine informatia genetica, deci nu trebuie sa renuntam la grasimi in alimentatie, trebuie doar putina atentie la cum le folosim.
     Dupa cum stiti si voi, specialistii ne recomanda sa consumam zilnic grasimi de calitate, in proportie de 30% din hrana, dintre care, doar 5% e indicat sa fie saturate (din carne si branzeturi), restul de 25% ar trebui sa provina din grasimi nesaturate (peste gras, uleiuri vegetale presate la rece, seminte crude). O masa cu grasimi ajuta la extragerea corecta a vitaminelor din salate si din preparatele prajite.

     Cum alegem uleiul? Unde gasim uleiuri presate la rece?
     1. Cel mai des ar trebui sa alegem acel ulei care sa aiba un continut echilibrat, adica o parte Omega 3 la patru parti de Omega 6. Omega 3 este o substanta proinflamatoare, in timp ce Omega 6 este substanta antiinflamatoare ce ofera protectie cardiovasculara, oferind cresterea sperantei de viata.
     2. Uleiurile bune din punct de vedere nutritional sunt reprezentate de sortimentele presate la rece, uleiurile Cardinal 100% naturale fiind uleiuri extravirgine de o calitate exceptionala, nerafinate chimic, fara consrvanti. Aceste tipuri de uleiuri, obtinute printr-o tehnologie bio, nu se incalzesc la peste 40 de grade C, sunt cele mai recomandate pentru utilizare in salate sau in ciorbe, supe si preparate gatite care sunt aduse la temperatura camerei si care nu vor mai fi supuse incalzirii. Uleiurile presate la rece au o valoare biologica foarte ridicata data de vitaminele pe care le contine si in special de vitamina E. Magazinul online ne pune la dispozitie uleiuri presate la rece extravirgine foarte proaspete, la preturi de producator.
     3. Uleiurile rezistente la prajit sunt uleiul rafinat de Palmier nehidrogenat si uleiul rafinat de Cocos nehidrogenat.
     4. Desi este cel mai folosit de catre majoritatea gospodinelor, poate nu toata lumea stie ca uleiul de Floarea Soarelui nu se foloseste la prajit, ci in salate sau in preparate dupa ce au fost fierte si racite (supe, ciorbe, mancaruri la cuptor). Uleiul de Floarea Soarelui se distruge prin prajire sau intr-un preparat tinut la cuptor si descarca produsi toxici.


     Ca o concluzie: - ar trebui sa ne revizuim obiceiurile, sa fim mai atenti la modul in care utilizam uleiurile tinand cont de scopul propus si sa nu excludem grasimile de calitate din alimentatia zilnica. 
     Schimband calitatea uleiului si inlocuindu-l pe cel rafinat chimic cu un ulei natural, fara nici un fel de aditivi chimici, stopam alimentarea organismului cu substante nocive care ne afecteaza si aducem pe masa familiei o sursa garantata de vitamine cu care imbogatim alimentatia zilnica.



     Spor la cumparaturi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu